CENTERNS SVEK OCH ALLA TURER

Vi kan börja med att konstatera och gratulera Magdalena Andersson till uppdraget som statsminister, den första kvinna att inneha den posten i Sverige. Det var på tiden!

Onsdag 24/11, straxt före kl 10 röstas Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, röstades fram som den första kvinnan att inneha statsministerposten i Sverige. Och hon avser att bilda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det kändes oerhört stort, är historiskt och riktigt bra!

Onsdag eftermiddag, vid 16-tiden röstades dessvärre den blåbruna budgeten igenom, statens budget för 2022 har alltså förhandlats fram av SD, M och KD och innehåller en massa skit. Vi i Miljöpartiet vill se Magdalena Andersson som statsminister och hade gärna ingått i den regering hon nu ska bilda.

Vad innebär det att trycka på en gul knapp?

MEN! För att kunna regera och driva igenom den gröna politik som Sverige behöver så behöver vi en rödgrön budget. På morgonen den 24/11 väljer alltså Centerpartiet att släppa fram, Magdalena Andersson (S) som Sveriges första kvinnliga statminister genom att trycka på gul knapp i riksdagen. På eftermiddagen trycker Centerpartiets riksdagsledamöter åter på den gula knappen vilket gör att dom släpper fram en blåbrun budget som Moderaterna och Kristdemokraterna förhandlat fram och gemensamt står bakom tillsammans med Sverigedemokraterna.

Miljöpartiets Språkrör Per Bolund och Märta Stenevi intervjuas efter vårt besked om att lämna regeringen.

Så! Det är inte Miljöpartiets uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget, vilket blir den tillträdande regeringens roll. Det var vi tydliga med redan i somras och det står vi fast vid. Mot bakgrund av detta har vårt parti kommit fram till att vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra politik som SD har förhandlat fram. Därför meddelade Miljöpartiets spårkrör efter budgetomrösningen på onsdagseftermiddagen att vi inte kommer tillträda Magdalena Anderssons regering som skulle tillträda idag fredag.

Vi Miljöpartister har en gräns, och nu är den nådd. Vi går därför i opposition och nu kommer vi jobba för att driva politiken framåt i den rollen. Vad min roll blir framåt är inte klart, men jag hoppas få fortsätta jobba med bostad, bygg, HBTQI och idrottspolitik!

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *