Toppolitikerna från Jönköping om krisen i Ukraina – det bör Sverige göra nu

Intervju i Jnytt och Jönköpings-Postens https://www.jnytt.se/2022-03-05/toppolitikerna-fran-jonkoping-om-krisen-i-ukraina–det-bor-sverige-gora-nu

Här kommer mina svar:

Hur anser du att Sveriges försvarsförmåga bör stärkas?

Regeringens senaste avisering om resurstillskott till försvaret på grund av det förändrade säkerhetsläget är bra. Nu när upprustningen också tidigareläggs är det viktigt att upprustning av det civila försvaret också prioriteras. Ett väl fungerande militärt försvar är avhängigt ett väl fungerande civilt försvar för att vi ska klara av både händelse av krig och kris. Det finns flera hot.

Vad vill du se för ytterligare stöd från Sverige till Ukraina?

Det handlar om människor vars liv och hälsa nu hotas. Det är oerhört viktigt att Sverige förblir en pålitlig partner som bistår med humanitär hjälp och ekonomiskt stöd. Jag välkomnar det stödpaket som riksdagen har röstat igenom. Ukraina måste kunna försvara sig mot Ryssland. När internationell rätt och mänskliga rättigheter kränks måste ett land ha rätt att försvara sig.

Vad är ditt budskap till de invånare i Jönköpingsområdet (Jönköping, Habo, Mullsjö, Vaggeryd) som nu vill hjälpa till ?

Skänk pengar till de som arbetar med att hjälpa människor på flykt. Både i Ukraina men också i de länder dit människor flyr. Glöm inte Europas fattigaste land Moldavien, som gör ett jättejobb för att hjälpa de som flyr. Jag skulle vilja uppmana alla att välkomna de som flyr till vårt land. För dig som har möjlighet att erbjuda husrum, arbetet, stötta till en bra skolgång för barnen och att bli en vän, gör det!

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *